Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Moszkva

2020.01.04

Moszkva ma egy igazán izgalmas, lenyűgöző, turistabarát úti cél, mely bár télen a legszebb, amikor a hóborította város festői látványt nyújt, de a gyakori szélsőséges hideg miatt ősszel, vagy tavasszal a legkellemesebb odalátogatni. A várost a legenda szerint Jurij Dolgorukij kijevi nagyfejedelem alapította. Az orosz főváros évezredes történelme során számos tűzvészt, pusztítást is megért, de az uralkodó cárok minduntalan szebbnél-szebb épületekkel is gyarapították: a XIV-XVII. század között emelt épületei - a Kreml, a Vörös-tér, vagy a kolomenszkojei Mennybemenetel-templom ma UNESCO Világörökségi védelmet élveznek. 
  Moszkva hatalmas méretei és óriási távolságai miatt célszerű a tömegközlekedést igénybe venni, melynek legfontosabb (és turisztikai szempontból legérdekesebb) eleme a metró. Stockholmhoz hasonlóan, a moszkvai metró is világhíres, s egyben egyike annak a kevés figyelemre méltó (mondhatni szép) szocialista realista alkotásnak, amelyek a szocializmus idején készültek. Naponta kilenc millió utas utazik rajta (a világ második legsűrűbben használt metróhálózata), s a szerelvények 90 másodpercenként követik egymást csúcsidőben. A rendszer teljes hosszúsága csaknem 300 kilométer, az egyes állomások akár négy kilométerre is fekhetnek egymástól. Ezért, ezt kiegészítve Moszkvának jól kiépített busz-, sőt villamos és trolibuszhálózata is van. 
 2009-ben Moszkva, az itt élő milliárdosok számát tekintve, a világ harmadik leggazdagabb fővárosa volt, 2007-ben pedig harmadszor nyerte el a világ legdrágább városa kevésbé kitüntető címet. 
  A Kreml - Moszkva történelmi központjának fallal körülvett fellegvára az ország kulturális és hatalmi központja, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelye. A Kremlben láthatjuk a világ legnagyobb harangját, a Cár-harangot (200 tonna). 

A Vörös tér - Moszkva, és Oroszország (de bátran állíthatjuk, hogy a világ egyik) leghíresebb tere. itt építették fel a vörös gránitlapokkal burkolt Lenin-mauzóleumot (1930), s ezzel a tér az új rend jelképe lett. A Vaszilij Blazsennij-székesegyház (Boldog Vazul) - Moszkva egyik emblematikus épülete a Vörös téren.
A székesegyház egy központi főtemplomból és nyolc kisebb, belülről átjárható templomból áll, mindegyik az általuk jelképezett győztes csaták napjának védőszentje nevét viseli. A templomok mindegyike önálló, egyedi formájú és színezésű hagymakupolával fedett. A székesegyház ma is használatos nevét a XVI. században itt eltemetett Boldog Vazulról kapta. 

A Lenin Mauzóleum - A szocializmus híres vezetőjének, Vlagyimir Iljics Leninnek a bebalzsamozott holtteste 1924 óta látogatható a Vörös téren felállított mauzóleumban, melyet Alexej Szusev tervezett először fából, majd vörös gránitból. A mauzóleum háta mögött, a Kreml falánál pártvezetők számára fenntartott sírkertet és urnatemetőt találunk, többek között Sztálin, Gagarin és a magyar Landler Jenő kommunista politikus végső nyughelyét.

A Kolomenszkoje - Ahogy Stockholmnak, úgy Moszkvának is van turistákat csalogató építészettörténeti múzeuma és nemzeti parkja, mely az orosz főváros egyik déli kerületében található, bár 1960 előtt különálló település volt.  Az orosz faépítészet néhány értékes példájával is találkozhatunk itt, így például Nagy Péter arhangelszki faházával, amely 1702-ben épült. További nevezetes épületei a Keresztelő Szent János-templom, melyet Rettegett Iván cár rendelt meg 1547-ben trónra lépésének megünneplésére, építésze valószínűleg ugyanaz a Posztnyik Jakovlev volt, mint a Vaszilij Blazsennij-székesegyházé. 
  Moszkva számos izgalmas múzeumi gyűjteménnyel is büszkélkedik, melyek közül első sorban a Vörös téren található Moszkvai Állami Történelmi Múzeumot érdemes megemlíteni, mely a prehisztorikus kortól napjainkig mutatja be Oroszország történelmét, köztük számos felbecsülhetetlen értékkel, mellyel a Romanovok gazdagították a gyűjteményt. 

A legismertebb orosz ételek közé tartoznak a híres levesek – a „borscs”, a savanyú káposztából készített „scsí”, vagy a hidegen tálalt „rasszolnyik”, a főételek közül pedig a kaviáros ételek, a különböző palacsinták, a pelmeni, halas ételek, változatos saláták, és a hajdinából készült ételek jellemzők. 
A vodkát Oroszországban elsősorban valamilyen kísérővel, zakuszkival együtt fogyasztják. Egy hajtásra isszák meg és valami sós falatot harapnak rögtön utána. A legelterjedtebb kísérő a savanyú uborka vagy a sózott hering, de ha van rá lehetőség, közkedvelt a kaviáros miniatűr szendvics is.
Oroszországban a hagyományok szerint soha nem tesznek cukrot a teába, a teához vagy híg lekvárt kanalaznak kis tálkából, vagy bonbonokat fogyasztanak. 

Hogy hívják az orosz vendéglőst?
Abrosz Tisztakosz Oszt Az Fenerossz

A futball rendkívül népszerű, a Gyinamo Moszkva, a Szpartak Moszkva és a Lokomotyiv Moszkva a legjelentősebb csapatok. A futballhuliganizmus komoly gondokat okoz. A téli sportok is nagy népszerűségnek örvendenek Moszkvában.
1980-ban Moszkva rendezte a nyári olimpiát, erre az alkalomra hatalmas új stadion és más sportlétesítmények épültek. Ekkor létesült a ma legfontosabb nemzetközi repülőtér, a Seremetyjevo–2.

A szovjet és orosz filmek egy részén túl a hollywoodi filmek közül is vannak olyanok, melyek Moszkvában játszódnak, például az 1992-ben forgatott Back in the USSR, A Bourne-csapda, vagy az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Vörös zsaru, melynek Moszkvában játszódó jeleneteinek egy részét valójában a Budai Várnegyedben forgatták. 

Az oroszok nemzeti itala a vodka. Oroszországban hasonlóan népszerű alkoholos ital ital a medovuha vagy mézsör, illetve a kvasz. Szintén jellegzetesen orosz italnak tekintett orosz tea, ami azonban csak a 16. században került be az orosz gasztronómiába. Az orosz konyha különlegessége a kiszel is. Ez édes, folyékony vagy zselé állagú desszert. Rendkívül változatos, készítik friss és aszalt gyümölcsből - leginkább bogyós gyümölcsökből - de almából, gyümölcslevekből, szörpökből és híg lekvárból is. 
Az orosz étkezés bárhol legyen az előkelő étteremben, családi vendégségben vagy akár üzemi étkezdében tradicionálisan valamilyen előétellel, zakuszkával kezdődik. Ezek lehetnek egyszerűbbek, valamilyen bruterbrod, majonézes vagy tejföllel készített zöldségsaláták. Az orosz asztalra kerülő kocsonyákban a húst, halat általában apróra vágják mielőtt megszilárdítják. Ezen kívül különböző speciális szószokkal körítik és apróra vágott petrezselyemmel, kaporral, vagy zöldhagymával díszítik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


KépgalériaArchívum

Naptár
<< Május >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statisztika

Most: 1
Összes: 3196
30 nap: 909
24 óra: 34