Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


London

2020.01.04

Londonban egy kicsit megfordul a világ, már ami a kötelező haladási irányt illeti. Csupán egyetlen helyen kötelező a jobbra tartás, mégpedig a brit főváros egyik leghíresebb szállodájánál, a Savoy Hotelnél. Miért? Sok legenda született a magyarázatára, de igazából, senki sem tudja. 

A hosszú nevén Her Majesty's Royal Palace and Fortress, azaz a Tower of London a Temze partján található középkori épületegyüttes, ahol 1303 óta a brit koronaékszereket tartják. Az épületegyüttes mintegy 2 tucat tornyot foglal magában, legrégebbi, és legnagyobb közülük a 11. századi Fehér-torony. Érdemes nyitás előtt odaérni, vagy online megvenni a jegyet (úgy valamivel olcsóbb is), és ebben az esetben is már nyitásra menni, és látogatásunkat a koronaékszerekkel kezdeni, mert később oda nagy lesz a sor. 

A Tower-híd, mely az idők folyamán London szimbólumává vált, a londoni Towerről kapta a nevét, de történelmileg semmi köze hozzá. Építése 1886-ban kezdődött, és nyolc évig tartott. A munkálatokban 432 építőmunkás vett részt, a híd felépítéséhez 70 ezer tonna betonra, és 11 ezer tonna acélra volt szükség. A híd 244 m hosszú, tornyai 65 m magasak. 2014. novemberében a Tower Bridge egy üvegszinttel bővült. A 11 méter hosszú, 1,8 méter széles szinten lévő üvegen át elképesztő látvány tárul a hídra. Felülről, a Temze felett 42 m magasból láthatjuk a hídon elhaladó autókat, vagy azt, amikor egy hajó elhaladásakor felnyílik a híd. Ezen felül Londonra is szép kilátás nyílik. A hídhoz közel látható, a Tower Bridge és a London Bridge között álló nagy hadihajó a HMS Belfast.

A Westminster-palota a londoni parlament alsó- és felsőházának épülete. 1200 teremből áll, ezzel a világ egyik legnagyobb parlamentje. A jelenleg látható épület egy tűzvész után, 1834-1864-ig épült, de legrégebbi része, a Westminster Hall 1097-es. Az óra 6 méter hosszú és 2 méter széles, percmutatói 4,25 m hosszúak, 127 kg nehezek, míg az óramutatók 2,7 méter hosszúak, és 40 kg súlyúak. A Parlament a Westminster-palotával és a Westminster-apátsággal együtt az UNESCO Világörökség részét képezi. Érdemes nappal és éjjel, kivilágítva is megnézni. Menjünk át az 1862-ben átadott Westminster-hídon, és a Temze túloldaláról is nézzük meg a Westminster-palotát, onnan a legszebb a látvány. A Big Bent 2017-től - 2021-ig renoválják. A felújítási munkálatok alatt a harangok nem szólnak, valamint állványzat takarja. De a tervek szerint egy óra mindig látszani fog. 

A Buckingham Palace a brit királyi család otthona. Az 1703-an épült palota eredetileg városházaként funkcionált, palotaként 1837 óta funkcionál, első uralkodóként Viktória királynő használta. A királyi palota a világ egyik legismertebb épülete, turistalátványosság-jellege mellett, fogadások, ebédek, vacsorák, és királyi kertipartik színhelye. A hatalmas Buckingham Palace 775 helyiségéből a turisták számára 19 látogatható, nyáron, amikor a királynő nem tartózkodik a palotában. Megtekinthetők a palota gyönyörű termei, a faragott lépcsőház, az üvegkupola, A kastély előtti téren megtekinthetjük a látványos őrségváltást. Júniusban és júliusban minden nap fél 12-kor, míg más hónapokban vasárnaponként, hétfőnként, szerdánként és péntekenként van, ugyanebben az időpontban. 

A British Museum a világ egyik legnagyobb, és legrégebbi történelmi múzeuma, a pekingi palotamúzeum, és a Louvre után a világ 3. leglátogatottabb múzeuma. Több, mint 8 millió kiállítási tárgyat számláló, a világ összes kontinenséről származó gyűjteménye bemutatja az emberiség történetét és kultúráját a kezdetektől napjainkig. A British Museum őrzi a világ legnagyobb egyiptomi gyűjteményét, melyekből talán a múmiák (köztük állattetemek is) a legnagyobb attrakciók. A British Museumban van a híres Rosette-i kő is, bár Egyiptom visszakérné, valamint a világ legrégebbi üvege. Itt őrzik az athéni Parthenón Kr. e. 5. századi szobrait, vagy épp a 7. századból származó, 1939-ben megtalált felbecsülhetetlen értékű Sutton Hoo-i leletet. A múzeumot 1753-ban alapították nagyrészt Sir Hans Sloane udvari orvos gyűjteményére alapozva. Sok angol múzeumhoz hasonlóan a British Museumba is ingyenes a belépés.A múzeum elképesztő mérete miatt (4 emeletes, 94 termes, és 54627 négyzetméter alapterületű) legalább 1 napos bejárást igényel. Vagy érdemes lehet előre kiválasztani, mit szeretnénk megnézni, és az alapján megtervezni útvonalunkat.

A 111 m magas Szent Pál székesegyház London legmagasabb épülete volt 1710-1962 között. A liverpooli katedrális után ez az Egyesült Királyság második legnagyobb temploma, kupolája a világon a harmadik legnagyobb és az egyik legmagasabb. A székesegyház tornyában a világ második legnagyobb harangja lóg, de itt található Európa legnagyobb kriptája is, ahol többek közt Sir Christopher Wren, az építész, aki a nagy tűzvész után újjáépítette Londont, Lord Nelson és Wellington hercege is nyugszik.

A 135 méter magas London Eye Európa legmagasabb óriáskereke. A világ legnagyobb óriáskereke is volt 2006 májusáig, amikor is a kínai Nancsang Csillaga, majd utána még több másik ázsiai és amerikai óriáskerék megelőzte. A London Eye 1999-ben készült el, és 2000-től használhatja a nagyközönség, azóta London híres jelképévé vált. Ez a londoni óriáskerék számít Anglia egyik legnépszerűbb turistalátványosságának: évente kb. 3,5 millió ember keresi fel, nem utolsósorban a lenyűgöző panoráma miatt. Az óriáskerék 30 perc alatt tesz meg egy teljes fordulatot. Nem áll meg hogy az utasok beszálljanak, elég lassú ahhoz, hogy ez anélkül is megtörténjen, csupán idős, vagy mozgáskorlátozott utasok biztonságos be- és kiszállításának idejére állítják le. 32 légkondicionált kapszulájának mindegyikében akár 25 ember utazhat. Sokat kell sorban állni, ez akkor kerülhető el, ha drágább jegyet veszünk, vagy ha korán, nyitásra odamegyünk, ugyanakkor hétvégente, és ünnepnapokon különösen zsúfolt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


KépgalériaArchívum

Naptár
<< Május >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statisztika

Most: 1
Összes: 2299
30 nap: 759
24 óra: 29