Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bécs

2020.02.01

Bécs Ausztria fővárosa és egyben legnagyobb városa, valamint az ország kilenc szövetségi tartománya közül az egyik. Bécs az ország politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja. 2013-ban a regisztrált lakónépessége meghaladta az 1,75 millió főt, és ezzel Ausztria legnépesebb, valamint az Európai Unió 7. legnépesebb városa. A 20. század elejéig Bécs volt a világ legnagyobb német ajkú települése, mára a második a német főváros, Berlin után. A város közel fekszik a cseh, a szlovák és a magyar határokhoz, és három nagyobb városhoz, Pozsonyhoz, Brnóhoz és Győrhöz.

Bécset már a kelták is lakták, majd a rómaiak alapítottak itt egy jelentős várost, Vindobona néven. A város a középkorban sem vesztett jelentőségéből, majd később az Osztrák–Magyar Monarchia fővárosa lett Budapest mellett, egészen a Monarchia első világháborút követő felbomlásáig. Központi szerepe napjainkban is meghatározó, ez az ENSZ harmadik székhelye New York és Genf mellett, továbbá itt székel még az EBESZ, az OPEC és számos egyéb nemzetközi és társadalmi szervezet, továbbá több nemzetközi rangú kongresszusi helyszínként is szolgál, valamint elismert vásárváros is. Itt székel az Osztrák Köztársaság szövetségi kormánya, az államfő, a Legfelső Bíróság és az Alkotmánybíróság is.

Történelmének, számos kulturális és művészeti értékeinek köszönhetően egyike Európa legkedveltebb idegenforgalmi célpontjainak, a 2011-es adatok alapján Bécs a világ 31. és a kontinens 11. leglátogatottabb városa. 

Bécs, eredeti német nyelven: „Wien”, több ezer éves folyamat során alakult ki, egy kelta település nevéből. Egyes kutatók szerint a város neve az i. sz. 4. század kelta La-Téne-korszakának Vedunia, azaz „erdei patak” elnevezésből vezethető le. Ennek bizonyítékaként a Wien folyó jobb partján, a 3. kerületben elhelyezkedő településre hivatkoznak. A gondolatmenetet folytatva a Vedunia elnevezésből alakult ki a Veidina név, majd ebből a későbbi Venia, Wenia vagy Wennia, és végül Wienne. Ha ezt a nézetet fogadjuk el, akkor a Vindobona, azaz a rómaiak által itt létrehozott város névnek semmi köze sincs Bécs ma használatos elnevezéséhez. A másik magyarázat ennek némiképp ellentmond, hiszen azt állítja, hogy a Leopold-hegyen lévő kelta kisváros viselte a Vindobona nevet, melynek jelentése „fehér föld” vagy „fehér birtok”, és amely több névváltozáson ment keresztül.

Körmendi Ferenc szerint a város magyar neve avar eredetű: becs jelentése őrzőhely. Kiss Lajos szerint az ómagyar „bécs” (szénégető kemence) szóból származik, ami a maga részéről egy régi török nyelvű, azonos jelentésű szó átvétele volt.

Bécs természetes utak csomópontjában alakult ki. A Duna menti Pannonia-limes, valamint a Borostyánút csatlakozási pontjaként hadászati jelentősége mellett politikai, közlekedési, kereskedelmi jelentősége révén folyamatosan lakott polgári településsé fejlődött. Az osztrák tartományok közül a legnépesebbnek számító Bécs lakossága 1 867 960 fő elővárosokkal együtt 2 600 000 fő 

Bécs 23 kerületből áll, melyeket római számokkal jelölnek. A város központja az Innere Stadt, amely a Duna-csatorna és a várfal között terül el. A központban húzódik a Ring félgyűrűje. A belvárost a belterületi elővárosok veszik körül, itt igénytelenebb negyedek is vannak. A Gürtelen túl helyezkednek el a külső elővárosok (lakások, villanegyedek, munkásnegyedek). 

A Szent István-székesegyház: 97 m magas tornyával a város jelképe. Méretei: 137 m hosszú, 37 m széles, 28 m magas a főhajó, 22 m magas a mellékhajó.

Bécs híres bevásárlórésze a Mariahilfer Straße, ami egy szélesebb főút a belváros és Schönbrunn között, de a frekventált része csak Wien Westbahnhofig (Nyugati pályaudvar) tart. Az út két oldalán üzletek, áruházak sorakoznak, de sok környező utcában is nagyszámú kiskereskedelmi egység, bolt található. Ezen kívül a belváros is rengeteg üzlettel, étteremmel, kávéházzal várja a látogatókat, de több nagyobb bevásárlóközpont is létesült, többségük a várostól távolabb, széles árukínálattal. Az üzletek átlagosan reggel fél tíztől este hétig tartanak nyitva, szombaton négyig vagy hatig. Fontos tudni, hogy vasárnap viszont (ahogy egész Ausztriában) egész nap minden zárva tart.

Bécs közlekedése több ágra tagolódik: a vasútra, a közútra, a légi- és a vízijáratokra, és természetesen a városon belüli közösségi közlekedésre. Bécsben ezek mindegyike igen fejlett. Bécsben a legtöbb ember a helyi tömegközlekedéssel utazik, és számuk évről évre nő. Ennek elsődleges oka a szolgáltatás magas színvonala. A másik vonzó tulajdonsága az alacsony ár: Bécsben egyéves bérlet 365 euróba kerül. A nagy utasszám ellenére, mint minden városi tömegközlekedés, ez is veszteséges. A jegybevétel körülbelül a működési költség ? részét fedezi. Bécsnek egy repülőtere van, ami a várostól 22 km-re található. A Bécs-Schwechati nemzetközi repülőtér, német nevén Flughafen Schwechat, amely mind utas-, mind pedig teherforgalom szempontjából fontos légikikötő. Bécs legfontosabb vasútállomása Wien Hauptbahnhof, mely a korábbi Südbahnhof vasútállomás helyén épült. Ez az állomás nem fejállomás, így komoly átmenőforgalma van. A Budapest felől érkező Railjet vonatok áthaladnak a Hauptbahnhofon, továbbá a Debrecen felől érkező vasútjáratnak is ez a végállomása. További fontos vasútállomás még a Westbahnhof és Meidling. 

Bécs mint a „zene városa” vált világhírűvé. E hírét az Állami Operaház, a Bécsi Filharmonikusok és a Bécsi Szimfonikusok öregbítik. A Népszínház a klasszikus bécsi operett hagyományait őrzi. Koncerteket tartanak még a Konzerthaus és a Musikverein intézményeiben. A művészek utánpótlásának neveléséről olyan oktatási intézmény gondoskodik, mint a Konzervatórium vagy a Wiener Sängerknaben iskolája, ahol a világhírű bécsi fiúkórus tanul. Híres még a bécsi újévi koncert. A színházi, zenei élet csúcspontja a Bécsi Ünnepi Hetek.

Bécsben a filmszínházak fénykorához képest visszaesést jelent a jelenlegi 97 mozi. A Ringen található a Burg-mozi, amely állandóan műsorán tartja A harmadik ember című filmet angol nyelven.

Az osztrák rádió és televízió csatornájának a központjai a Funkhaus az Argentinierstraßén és az ORF-Zentrum a Küniglberg dombján. A 23. kerületben nagy filmváros stúdiói szolgálnak több népszerű sorozat helyszínéül. Híres bécsi televíziós személyiség Thomas Brezina, aki több műsort is forgat ezeken a helyszíneken.

A Viennale minden évben megrendezett nemzetközi filmfesztivál. Ősszel gyermekfilmfesztivált is rendeznek. Híres bécsi filmrendező Michael Haneke.

Bécsben forgatták a Rex felügyelő című sorozatot.


Gasztronómia

Az éttermekben, kávéházakban és bárokban gyakran törzsasztalok vannak. Ezek a helyieknek vannak lefoglalva. Ha ilyen helyiek között találja magát az ember, akkor illik prost-ot mondani egy italhoz.
Egyébként az éttermek nagyon sokféle ételt és italt kínálnak. Rengeteg kávéfajta található az étlapon és jófajta borból is válogathatunk szép számmal. Eredeti osztrák konyhakiválóságokat kínálnak, sok helyen pedig tradicionális ruhát is öltenek. Ha Ausztriában járunk, mindenképpen érdemes betérni egy helyi fogadóba!


 

Ausztria különlegességeit az egykori birodalom országainak is köszönheti, noha itt lettek tökéletesítve. Az étkezés – bárhol is járjunk – fontos dolog! Bécs az ínyencek városa. Az ételek művészien készülnek, valódi rajongás szüli őket. 

Helyi specialitások:
1. Apfelstrudel (almásrétes): almával, mazsolával töltött tészta.
2. Girardi-Rostbraten (Girardi rostélyos): marhasült szalonnával
3. Gugelhupf: különleges bécsi sütemény. Alaphozzávaló egy délutáni kávéhoz.
4. Kaiserschmarren (császármorzsa): egy omlett- vagy palacsinta-fajta.
5. Knodel: nudli, melynek alapvető hozzávalói: liszt, krumpli, zsemlemorzsa, élesztő.
6. Krapfen (fánk)
7. Sachertorte (Sacher-torta): csokoládés sütemény, melynek ősi receptjét Franz Sacher készítette el.
8. Tafelspitz
9. Wiener Schnitzel (bécsi szelet): borjúszelet
10. Zweibelrostbraten (hagymás marhaszelet)
11. Zwetschkenroster (párolt szilva)

Ausztriában egyetlen szó létezik a kávéra: lenyűgöző. 


Linztől Bécsig és azon túl csodálatos napfény kedvez a borszőlőnek!
- Ausztria szőlőkultúrája évszázadokra nyúlik vissza. Már a kelták és rómaiak idején is termeltek bort a keleti tartományokban.
- Ausztria bortermelésének több mint egynegyede Burgenland-ról, a Fertő-tó környékéről származik. - Szent Márton dicséreti napok: november 11-e körül tartják, s ilyenkor a Fertő-tó körüli helységekben tradicionális borkóstolókat tartanak, melyeknek a pincék adnak otthont, a kastélytermekben pedig jazz- és blueskoncerteket, klasszikus zenei hangversenyeket és más művészeti programokat rendeznek. Ez a nap az osztrák bortermelőknél fontos dátum, ilyenkor keresztelik meg az újbort.

Osztrák karácsonyi ételek

Ausztria nyugati részén a kolbász mindent visz: a tartományban a borjúkolbász savanyú káposzta páros a tradionális étel Szenteste - az utóbbi kiváltható olasz majonézes salátával. Karácsony napján pedig elterjedt a fondü és a racklett.

Alsó-Ausztria és Bécs
Ami nyugati tartományokban a kolbász, az a fővárosban és környékén az a hal: ponty (illetve már források szerint egyre többször lazac) az ünnepi menü. A halakat a lehető legtöbb verzióban készítik el: filézett formában, levesnek, de még kocsonyának is.


Burgenland
Ausztria keleti részen igazi ínyencségek kerülnek a karácsonyi menübe: főtt hús (táfelspicc) almaszósszal, sült liba vöröskáposztával, ponty sült burgonyával és tartármártással - azaz még érződnek az osztrák hagyományok, de már a Közép-európai hatás is megjelenik.


Édességek

A linzertorta szintén messze földön híres édesség, amely a felső-ausztriai tartományi fővárosnak köszönheti nevét. Igazi különlegessége, hogy a világ első írásban fellelhető tortareceptjének számít. Az édesség hírnevét mégis egy franciának köszönheti. 

A csokoládétortát ugyan nem Bécsben találták fel, de a legendás Sacher-tortát igen. A tehetséges cukrásztanonc, Franz Sacher által 1832-ben első alkalommal elkészített torta elsősorban ízének és dizájnjának köszönheti sikerét. Hogy a Sacher-torta időközben a világ egyik leghíresebb csokoládétortája lett, az már a kreatív megalkotó fiának, Eduard Sachernek köszönhető. Az ő érdeme, hogy a XIX. század végén a különleges csokoládétorta világszerte ismertté vált és ezzel megalapozta a torta példátlan sikertörténetét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


KépgalériaArchívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statisztika

Most: 1
Összes: 14815
30 nap: 153
24 óra: 4