Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Titkok, fortélyok, ötletek

2020.01.06
Sütés- Főzés Hogyan csökkenthetjük sütés-főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?- A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ½ liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával főzés.
- Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fővés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.
- A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében. Kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.
- Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás.
- Ne érjen túl a láng az edény peremén
- A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.
- Használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék.
- Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.
- Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.
- Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.
- Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.
- A tisztán tartott sütő jobban veri vissza a hősugarakat, ezért hatékonyabb.
- Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.

A sózás
· Ha elsóztuk a levest vagy a fõzeléket, néhány evõkanál tejjel vagy tejföllel enyhíthetjük a sós ízt.
· Másik megoldás szerint tegyünk bele egy nagy burgonyát, forraljuk néhány percig, majd vegyük ki belõle. A burgonya magába szívja a só egy részét.

Tejtermékes trükkök
· Ha az étel alja odaégett, csak úgy lehet megmenteni, ha felkeverés nélkül átöntjük egy másik edénybe, majd 1 dl forró tejet hozzáöntve, most már alaposan összekeverjük és felforraljuk.
· Ha a tejeslábos alját nagyon vékonyan bevajazzuk, nem fog odaégni a tej.
· Ha a tej forraláskor összement, ne öntsük ki, mert levest vagy fõzeléket még behabarhatunk vele.
· Ha a házi készítésû aludttejbe literenként egy evõkanál tejfölt keverünk, sokkal jobb lesz az íze és az állaga.
· Ha a tejszínt nem tudjuk habbá verni, tejfölként még felhasználhatjuk. Ha pedig túlvertük, és annyira összeállt, hogy kicsapódott belõle a vaj, bármilyen szendvicskrém alapja lehet, de magában, vajként is fogyasztható.
· Ha a tejszínt felforraljuk, majd kihûtjük, és jól lehûtjük, ugyan nehezebben verhetõ fel habbá, mint a nyers tejszín, viszont sokkal tartósabb lesz zselatin vagy habfixáló nélkül is.
· A cukor nélkül habbá vert tejszín jóval tovább marad kemény, mint a cukrozott.
· Ha a sajt nagyon kiszáradt, egy éjszakára áztassuk tejbe, ezután újból könnyen szeletelhetõ.
· Puha sajtot úgy lehet lereszelni, ha elõzõleg a mélyhûtõben megfagyasztjuk. Akármilyen kicsi sajtdarabkát is érdemes eltenni, hiszen zsemledarálón - bármennyire is száraz vagy kemény - le lehet reszelni.

Húsokról
· Ha a hús nem akar megpuhulni, egy-két evõkanál ételecettel locsoljuk meg.
· Ha túl zsíros a hús, a paprikás vagy a pörkölt alá ne külön pirítsuk meg a hagymát, hanem egyszerre tegyük fel a húst a hagymával, zsír nélkül, egy-két evõkanál víz társaságában.
· A zsíros húsról feltétlenül szedjük le a zsírt! (Egészen apróra összevágva kisüthetjük és apránként felhasználhatjuk. Persze csak azoknak ajánlom, akik a hízás veszélye nélkül fogyaszthatják!)
· Ha a húsvágó deszka alá teszünk egy konyharuhát, a hús klopfolásakor keletkezõ zaj jelentõsen lecsökken.
· A csontos húsokat érdemes gondosan kicsontozni, majd a csontot forrásban lévõ vízben 3-5 percig elõfõzni. Ezután leszûrve nejlonzacskóba csomagolhatjuk. Lefagyasztva akár több hónapig is eláll a mélyhûtõben. Akármilyen kevés csontot érdemes így eltenni, mert egy idõ múlva összejön egy "tisztességes" mennyiségû levesre való adag.
· Ha a kocsonya nem eléggé alvadt meg, az újból felmelegített kocsonyalébe belekeverhetünk (mennyiségtõl függõen) egy-két evõkanál zselatinport, amit elõzõleg feloldottunk egy kevés kocsonyalében.
· A kocsonyán vagy a húslevesen megdermedt zsírréteget hidegen könnyen leszedhetjük egy széles pengéjû késsel.
· A száraz kolbász héja könnyen lehúzható, ha a kolbászt vízbe mártjuk, és néhány percnyi várakozás után kezdjük csak a héj lehúzását.
· A füstölt húsok levét érdemes megtartani, mert sokféle leves, mártás készíthetõ belõle, és fûszerezésre is alkalmas.
· Ha a sült hús odaégett; tegyünk a levébe néhány karika meghámozott nyers burgonyát, az elveszi a kozmás ízt.
· Bármilyen fajtájú májat felhasználás elõtt érdemes kevés tejbe vagy vízbe áztatni, így nem keményedik meg.
· A májételeket csak a tányéron sózzuk!
· A húst megmosása után azonnal szárítuk meg egy tiszta szalvétával vagy papírtörlõvel.
· Ha a karaj vagy a combszelet széleit éles késsel több helyen bevagdossuk, nem fog összeugrani sütés közben.
· A húsleves sohasem lesz zavaros, ha lassan forraljuk fel, ezután azonnal takaréklángra tesszük, és gondoskodunk arról, hogy fõzés közben mindvégig éppen csak forrdogáljon. Ne keverjük meg! A habja magától szépen lefõ, leszûrni sem szükséges, csak a fûszeres zacskót kell kiemelni belõle.
· A párolt húsok elfõtt levét csak nagyon kevés, (egy-két evõkanál) forró vízzel pótoljuk. Párolás elõtt a hússzeletek mindkét oldalát pirítsuk meg hirtelen, erõs lángon, így a fehérje kicsapódása megakadályozza, hogy értékes leve kifolyjon párolódás közben.
· Sohase szúrjunk villát a húsba, mert a leve kifolyik és kiszáradhat.
· A húsok adagolásánál ügyelni kell arra, hogy csak a rostokra merõlegesen szeleteljük, ellenkezõ esetben szálaira esik szét, és rágós lesz.
· Bundázás (panírozás) elõtt a húsokról itassuk le a nedvességet, hogy jobban tapadhasson rá a bunda. Ha túl nedves a hús, a forró olajban azonnal leválik róla a panír.
· A hússzeleteket csak közvetlenül sütés elõtt sózzuk meg, különben a só kioldja a nedveket, és száraz, rágós lesz.
· Nem fõ ki a velõ a csontból, ha mindkét végét erõsen besózzuk, vagy vékony zsineggel kis csomagot kötözünk belõle.
· Idõtakarékosság céljából egyszerre nagy mennyiségû vöröshagymát finomra vághatunk, olajon megfonnyasztva és kicsit megsózva beletehetjük egy jól zárható üvegbe. Felhasználáskor csak annyit veszünk ki belõle, amennyi egyszerre szükséges. A

hûtõszekrényben akár 2 hétig is tárolható.

Zöldséges praktikák
· Ha a vöröshagyma nagyon erõs, felvágásig tartsuk hideg vízben.
· Az újhagyma zöld szárát ne dobjuk ki, mert alaposan megmosva és összeturmixolva ízesítõnek és színezõnek jól használható.
· Mélyhûtött, nyers zöldfõzeléket forrásban lévõ, kevés vízbe kell beletenni, és az újraforrástól számított 4-5 percig fõzni.
· A rántott csirkéhez való, díszítésre szánt petrezselyemcsokor csak akkor lesz ropogós, ha kevés lisztben megmártva beledobjuk a forró olajba, és erõs lángon megsütjük. Nem szabad lefedve tárolni, mert megereszkedik.
· Ha azt akarjuk, hogy az olajban sütött burgonya ropogós maradjon, ne sózzuk meg és ne fedjük be.
· Ha a zöldpaprika nagyon erõs, lobogó forró vízbe dobjuk, s 1 perc múlva leszûrjük. Ha még ezután is erõs, a mûveletet még egyszer megismételhetjük, garantáltan elmegy az ereje. (Töltött paprika fõzésekor a paprikát érdemes így elõkészíteni azoknak, akik nem szeretik az erõset.)
· Burgonya- vagy zöldségtisztításkor tegyünk a munkaasztalra egy jó nagy újságpapírt, és azon hámozzuk a zöldséget. A munka végén egy mozdulattal összefogjuk a papír négy sarkát, és eldobjuk. Így az asztal nem lesz szemetes.
· A héjában fõtt burgonya könnyen meghámozható, ha hideg vízzel leöblítve azonnal megkezdjük tisztítását.
· Ha a burgonyák nem egyformák, puhulási idejük sem egyforma. Ezen könnyen segíthetünk, ha a nagyobbakat villával vagy tûvel néhány helyen megszurkáljuk.
· Akkor lesz igazán aromás és jóízû a gomba, ha párolása elõtt a serpenyõbe téve megsózzuk. A sótól levet ereszt, és a saját levében párolódik puhára.
· A nyers zöldségféléket nem szabad hosszasan áztatni, mert értékes vitaminjai hamar kioldódnak.
· Ha a paradicsomot egy pillanatra forrásban lévõ vízbe tesszük, utána könnyen lehúzhatjuk a héját.
· A megfonnyadt és nagyon öreg zöldséget használhatóvá tehetjük, ha elõzõleg legalább egy napig tiszta, hideg vízben áztatjuk a jól megmosott burgonyát vagy a gyökeret-répát. (Természetesen vitaminra ebben az esetben ne nagyon számítsunk, egyrészt mert az öreg, ráncos zöldfélében már amúgy is kevés volt, másrészt a hosszas áztatás sem tesz jót neki.)
· Leveles zöldségfélét, salátát langyos vízben mossunk meg, hogy a felszínre jöjjenek a benne megbúvó apró bogarak vagy kukacok. Ezután folyó hideg vízben többször öblítsük át, majd hagyjuk lecsöpögni.
· A megtisztított és feldarabolt, fehér színû zöldségek, mint a karfiol, a zeller, a gomba, valamint az alma, körte, citromlével meglocsolva megtartják szép fehér színûket, enélkül csúnyán megbarnulnak.
· Ha a karfiol már nem friss és foltos, kevés tejet öntsünk a fõzõvizébe, attól kifehéredik.
· Ha a salátának való elõfõzött zöldséget jeges vízbe tesszük, ropogósságát és színét megõrzi.
· A gombát csak folyó vízben, enyhe dörzsöléssel érdemes megmosni, különben értékes tápanyagai kioldódnak a vízben.
· Ha fedõ nélkül fõzzük a karfiolt, puffasztó gázai elillannak a levegõbe.
· A lereszelt citromhéj cukorral összekeverve a hûtõszekrényben sokáig eláll, ugyanígy a narancshéj is, de csak jól záródó üvegben.
· Ha csak néhány csepp citromlére van szükségünk, kár felvágni egy egész gyümölcsöt. Ilyenkor egy hústût beleszúrunk, kicsit megnyomjuk, és a pici lyukon kifolyik annyi lé, amennyi éppen szükséges. A citromot ezután folpackba csomagolva néhány napig még a hûtõszekrényben tárolhatjuk.

Sütemények fortélyai
· Ha a dióbél nagyon kiszáradt, megfonnyadt, forraljuk néhány percig tejben vagy tiszta vízben, hamarosan visszanyeri eredeti formáját, frissé válik, sõt még a héja is lehúzható. (Akár két-három éves diót is felfrissíthetünk ezzel a módszerrel.)
· Ha túl lágyra sikerült a tortakrém, kevés tört piskótamorzsával vagy ledarált háztartási keksszel, esetleg édes kétszersülttel sûríthetjük.
· Ha a gesztenyemassza vagy a bejglitöltelék lágy, kekszmorzsa vagy babapiskóta hozzáadásával sûríthetõ. Ha egyik sincs a háznál, maximum 10%-nyi zsemlemorzsát lehet hozzáadni anélkül, hogy íze jelentõsen megváltozna.
· Ha a cukrot csak egy-két perccel az étel elkészülte elõtt tesszük bele, kevesebb cukorra van szükségünk, mintha vele együtt fõznénk.
· Az élesztõ nagyon jól bírja a mélyhûtést, ezért érdemes nagyobb mennyiséget is tárolni belõle a fagyasztóban.
· Kellemes ízû jégkocka készíthetõ, ha a jégkockatartóba néhány csepp szörpöt és egy szem kimagozott (apróra vágott) gyümölcsöt teszünk, és ezt vízzel feltöltve megfagyasztjuk. A gyümölcsös jégkockát csak hozzáillõ italhoz adhatjuk.
· A megszáradt kenyeret vagy péksüteményt permetezzük meg kevés vízzel, és a forró sütõben pirítsuk pár percig. Másik módszer szerint a megpermetezett kenyeret szeletekre vágva csomagoljuk alufóliába, és úgy tegyük a sütõbe.
· Nem bõrösödik meg a puding teteje, ha a formába töltés után alufóliával lefedjük, és így hagyjuk kihûlni. Más módszer szerint egy mokkáskanál porcukorral hintsük meg a tetejét.
· Ha a megsütött és krémmel megkent, feldíszített tortát be akarjuk csomagolni, szúrjunk bele néhány fogpiszkálót, és erre borítsuk rá a csomagolóanyagot, így a tetejét nem teszi tönkre a papír.
· A megszáradt, már nem fogyasztható, töltetlen édes süteményt, linzert, piskótát stb., gyûjtsük össze egy kis dobozban, szárítsuk zörgõsre, és zsemleõrlõn daráljuk le. Jó szolgálatot tehet édes piskótamorzsa gyanánt.
Majonéz, mustár
· A házilag, friss tojással, mustárral, sóval, borssal, citromlével készített majonéz garantáltan eltartható a hûtõszekrényben +2-3 °C-on akár 2 hétig is, ha jól záródó üvegben tároljuk. Ha a majonézhez egyebet is, például tejfölt, tejszínt stb. keverünk, akkor csak 2-3 napig áll el.
· Majonéz készítésénél ügyeljünk arra, hogy az olaj és a tojás azonos hõmérsékletû legyen. Néhány csepp citromlével vagy egy teáskanál mustárral kezdjük meg a tojássárga keverését, így az olajat könnyebben felveszi, és nem "fut" össze, vagyis az olaj nem válik ki a tojássárgából.
· Ha a mustár beszáradt, de azért jócskán van még az üvegben, egy-két evõkanál ecetes-olajos, gyengén édesített lével öntsük föl, hagyjuk néhány órán keresztül így, majd felkeverve zárjuk be az üveget.
 
Tojásos ötletek
· Nem reped meg a tojás héja, valamint a burgonya, ha a fõzõvízbe kevés sót szórunk.
· A tojásokat egyenként, külön-külön üssük fel egy kis pohárba, csak ezután tegyük a többihez,
· így ha egy tojás rossz, nem teszi tönkre az egészet.
· A tojásfehérje könnyebben felverhetõ, ha elõzõleg alaposan lehûtjük, és tojásfehérjénként egy teáskanál hideg vizet vagy pár csepp citromlevet öntünk hozzá.

Egyebek
· A forrásban lévõ, már berántott vagy behabart levest nem szabad lefedni, mert pillanatok alatt kifut.
· Ha a rántás összecsomósodott, ne öntsük az ételbe, hanem kevés fõzõlével hígítsuk fel. Összeforralva kevergessük, majd szûrjük át, és csak a már sima rántást használjuk fel.
· A már használt olajat vagy zsírt mindig le kell szûrni.
· Cserépedényt (római tálat) használat elõtt áztassunk be tiszta hideg vízbe, enélkül megrepedhet. A tetejérõl se feledkezzünk el. Csak hideg sütõben szabad megkezdeni a benne lévõ étel sütését, és a lángot csak fokozatosan emelhetjük maximum közepes erõsségig.
· A sótartóban nem áll össze a só, ha néhány szem rizst keverünk bele.
· A fõzõvizet csak akkor szabad megsózni, ha a víz már forr, ellenkező esetben legalább dupla ideig tart, amíg felforr.
· Ha a hütőszekrény alá csináltatunk egy lábakon álló vaskeretet, vagy egy lábakon álló zsámolyra helyezzük a szekrényt, nem kell majd hajolgatnunk. Ezenkívül jelentõs mennyiségû helyet is nyerünk, ahol például jól elférnek egymás mellett a literes üvegek, az üdítõk, az egyéb italok, és az üres üvegek sem lesznek többé útban.
· Ne dobjuk el a kicsi, jól zárható üvegeket, mert különféle ételeket, italokat, fûszereket még tárolhatunk bennük.
· A különféle ételmaradékokat sokrétûen használhatjuk, elõtte azonban gyõzõdjünk meg azok frissességérõl.
· A darabos füszereket egy teatojásba vagy kis gézzacskóba köthetjük, így nem szükséges leszûrni a levest, csak a zacskót emeljük ki belõle.
· Savas (savanyú, citrommal-ecettel készült) ételt tilos alumínium edényben fõzni és tárolni, mert az étel sava kioldhatja az edénybõl a fémet. Ugyanez vonatkozik az alufóliára is  Dió felfrissítése
Szükséges: tej, víz. tál
A dió tél végén is jóízű varázsolható, ha néhány órára tejbe áztatjuk, majd jól lecsepegtetjük és megszárítjuk.

Étel egyszerű melegen tartása
Szükséges: alufólia
Ha a sütőben melegen tartott ételeket alufóliával takarjuk le, akkor a tetejük sem szárad ki.

Étel savanyú íz javítása
Szükséges: tej, cukor
Ha túl savanyú lett az étel, tegyünk hozzá egy kevés enyhén cukrozott tejet.

Étel túl édes íz kijavítása
Szükséges: citromlé
A túl édesre sikerült ételekhez adjunk néhány csepp citromlevet, amely megköti a cukrot.

Hagyma könnyezés nélküli szeletelése
Szükséges: hűtőszekrény vagy mélyhűtő
A hagyma szeleteléskor nem könnyezünk, ha a hagymást hideg helyen tartjuk vagy
Felszeletelés előtt a hagymát néhány betesszük a mélyhűtőbe.

Hús bundázása
Szükséges: olaj
Ha bundázáskor a felvert tojásba egy kevés olajat keverünk, jobban tapad rá a morzsa

Hús a máj puha lesz
Szükséges: tej vagy tejszín
A máj puha lesz és szép világos marad, ha sütés előtt tejszínbe forgatjuk meg, vagy 1-2 órára tejben áztatjuk.

Hús szárnyasok sütése, puhítása
Szükséges: tej, paprika, só
A szárnyas rendkívül ropogós lesz, ha sütés előtt és párolás közben néhányszor tej, paprika és só keverékével megkenjük.

KEKSZ ropogós keksz
Szükséges: sütő
A még friss, de megpuhult keksz megint ropogós lesz, ha néhány percre meleg sütőbe tesszük.

Kenyér felfrissítése
Szükséges: víz, konyharuha
A régi kenyér friss és puha lesz, ha rövid időre nedves konyharuhába csavarjuk majd a sütőben átsütjük.

Méz újraolvasztása
Szükséges: meleg víz
Meleg vízfürdőben ismét felolvasztható a beszáradt méz, anélkül, hogy hatóanyagait károsodás érne.

Porcukor csomósodásának megszüntetése
Szükséges: kávédaráló
Csomómentes lesz a porcukor ha néhány másodpercig kávédarálóban daráljuk

Rizs összeragadás megakadályozása
Szükséges: Olaj
Ha néhány csepp olajat teszünk a főzővízbe nem ragad össze a rizs.

Rizs, tejberizs lazítása
Szükséges: felvert tojásfehérje
Ha a kész tejberizsbe néhány evőkanálnyi felvert tojásfehérjét keverünk, lazább és ízletesebb lesz a rizs.

Sütemény elválasztása a formától
Szükséges: víz, konyharuha
Ha ma kuglóf nem akar elválni a formától, akkor kb. 3 percre tegyünk egy nedves konyharuhát a még forró forma alá, majd azután rántsuk ki a tésztát.

Tojás főtt és nyers tojás megkülönböztetése
Úgy lehet megkülönböztetni, hogy egy sima lapon megforgatjuk őket. A főtt tojás szabályosan forog, a nyers viszont nem.

Főtt tojás megtisztítása
Szükséges: hideg víz
Ha a kemény tojást hideg vízzel hűtjük le, akkor könnyebb meghámozni.

Tojás frissességének megállapítása
Ha megrázzuk a tojást, s annak belseje alig mozog, akkor friss tojásról van szó.
 Szükséges: só, víz, tál
A nyers tojásokat vízbe tesszük a friss tojások lesüllyednek az edény fenekére az öregebb tojások a felszínre emelkednek.

Tojásfehérje kiadósabb, keményebb
Szükséges: hideg víz
Ha a fehérjéhez tojásonként egy kiskanálnyi hideg vizet öntünk és úgy verjük fel, több tojáshab keletkezik.
Szükséges só vagy citromlé
A tojásfehérje hamarabb megkeményedik, ha csipetnyi sót agy 1-3 csepp citromlét adunk hozzá.

Burgonya ízének javítása
Szükséges: ecet
Ha a főzővízbe kevés ecetet teszünk, akkor a régi burgonya is jóízű és kevésbé fő szét
Paradicsom felfrissítése, egyszerű hámozása
Szükséges: hideg víz
A puha paradicsom ismét kemény lesz és jól szeletelhető, ha kis időre hideg vízbe tesszük.
Szükséges: forró víz, kés
Ha a paradicsomot néhány helyen bevágjuk és rövid időre forró vízbe tesszük, könnyen hámozható lesz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


KépgalériaArchívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statisztika

Most: 1
Összes: 14189
30 nap: 223
24 óra: 6